Een kijkje achter de schermen bij smartQare Operations

25 Mei 2022

Ik glom van trots toen de eerste viQtors van de productielijn rolden”

De viQtor oplossing is een ingenieus samenspel tussen het high-tech apparaat dat cliënten op de bovenarm dragen en een praktische app voor zorgverleners. Op de achtergrond draait een Clinical Decision Support Platform dat 24/7 de gemeten vitale waarden verwerkt en communiceert. De viQtor oplossing is in enkele jaren met de grootste zorg ontwikkeld. smartQare is in volle voorbereiding om de viQtor binnenkort te kunnen leveren. We krijgen een kijkje achter de schermen in een gesprek met onze Chief Operations Officer (COO), Paul Smilde.

Paul Smilde, COO smartQare

Geweldige gebruikerservaring

Wat komt er zoal kijken bij het produceren van de viQtor? Paul: “Heb je even? We zijn inmiddels al anderhalf jaar bezig om het productieproces in te richten. Dit gaat uiteraard in nauwe samenwerking met ons ontwikkelteam. De viQtor is in de eerste plaats ontworpen om de cliënt een geweldige gebruikerservaring te geven. Het apparaat heeft een bijzonder fraaie vormgeving, is licht en heel eenvoudig te bedienen. Van binnen zit een wereld aan high-tech oplossingen, opgebouwd uit meer dan 400 componenten. Mijn aandacht richt zich daarbij op de vraag: is de viQtor ‘designed for manufacturing’? Met andere woorden: hoe kunnen we de viQtor veilig en effectief produceren?”

Medisch CE-label

“We zijn maanden bezig geweest met het uitwerken van de processen en het selecteren van onze partners. In eerste instantie in de fabriek met onze productiepartner. Maar het gaat veel verder dan alleen het produceren. We hebben de hele keten in kaart gebracht. Wie zijn de klanten? Hoe willen zij graag bediend worden? Hoe zetten we de logistiek op poten? Hoe minimaliseren we voorraden en zorgen we ervoor dat we snel kunnen schalen? Hoe regelen we het bestellen en daadwerkelijk leveren van de viQtor zo efficiënt mogelijk in? Het is daarbij een absolute voorwaarde dat we volledig voldoen aan de ISO-13485 normen en een medisch CE-label mogen voeren. De ISO-audits hebben we inmiddels succesvol afgerond en ook de CE-markering verwachten we over enkele weken ontvangen.”

De viQtor, smartQare's multisensor oplossing voor 24-uursmonitoring en diagnostiek op afstandDe viQtor, smartQare's multisensor oplossing voor 24-uursmonitoring en diagnostiek op afstand.

Zorginstellingen en ziekenhuizen

Dat moet inderdaad een flinke klus geweest zijn. Hoe ben je hieraan begonnen? “Bij  smartQare staat de cliënt centraal. Daarnaast draait alles om het ontzorgen van cliënten en zorgverleners. We hebben allereerst in kaart gebracht hoe de cliënt het liefste de viQtor leert gebruiken. Het bleek dat het belangrijk is als juist de zorgverlener de viQtor voor het eerst bij de cliënt om de arm doet. In een rustig gesprek legt de zorgverlener uit hoe de viQtor oplossing werkt. De viQtor is intuïtief ontworpen en dus is de cliënt al snel vertrouwd met het gebruik van het apparaat en de app. Aan de achterkant betekent dit dat we de viQtor niet rechtstreeks aan cliënten verkopen en opsturen. Juist zorginstellingen en ziekenhuizen zijn onze directe klanten. We hebben het complete bestel-, productie- en leveringsproces zó ingericht dat deze instellingen snel en eenvoudig orders in veelvouden van 10 stuks kunnen plaatsen. Door de viQtor oplossing als abonnement aan te bieden, besparen we hen het doen van investeringen vooraf.”

Leven weer oppakken

Binnenkort zullen de eerste leveringen plaatsvinden. Welke laatste stappen zijn jullie aan het nemen? “Ik noemde al het medische CE-traject waarin de viQtor volledig op veiligheid in ontwerp, productie en levering wordt doorgelicht. Daarvoor hebben we recentelijk een pilotserie van de viQtor geproduceerd. Ik glom van trots toen de eerste prototypes van de productielijn rolden. In een aantal proeftuinen - Living Labs - laten we cliënten en zorgverleners kennismaken met onze oplossing. De eerste reacties zijn overweldigend. De viQtor geeft mensen het vertrouwen terug om hun leven weer op te pakken. Na 2 zware coronajaren is dat het mooiste cadeau dat we hen kunnen geven. We kijken reikhalzend uit naar de dag waarop we de viQtor mogen leveren. Het is echt bijzonder om aan deze doorbraak bij te mogen dragen.”

Netwerkzorg

Bij smartQare staan we aan de vooravond van de medische CE klasse IIB markering waardoor data uit onze 24/7 monitoring oplossing bruikbaar en ondersteunend wordt voor medische besluitvorming. De combinatie van medisch hulpmiddel, het Clinical Decision Support Platform en app maakt smartQare uiterst geschikt om patiënten die thuis revalideren en ouderen die zelfstandig wonen beter te volgen en in de gaten te houden. In eerste instantie worden waarden van zuurstofsaturatie, hartslag, huidtemperatuur, beweging, valdetectie en locatiebepaling via Galileo/GPS doorgegeven via het Internet of Things netwerk van Vodafone (NB-IoT / LTE Cat-M1). Aan de hand van deze informatie kunnen medische professionals in netwerkzorg beslissingen nemen en tot actie overgaan.

Blijf op de hoogte

Na medische certificatie is onze netwerkzorg klaar voor toepassing in de zorg. Wilt u op de hoogte blijven van onze laatste stappen naar marktlancering? Meld u aan voor onze nieuwsbrief of volg ons via onze smartQare LinkedIn pagina.