Ouderenzorg: mevrouw Janssen is meer dan een patiënt

1 Maart 2021

Een cirkel is pas rond als je hem sluit. Dat is tegelijkertijd mijn motto en the story of my life. Maar dit verhaal gaat vooral over mevrouw Janssen, een dame met een chronische aandoening die zorg behoeft. Dat is een gegeven, niet iets wat haar definieert. Want mevrouw Janssen is meer dan een patiënt: ze is ook moeder, vrouw, oma, natuurliefhebster, vriendin. Voor mij is de cirkel rond als ik eraan kan bijdragen dat ze pas in de laatste plaats patiënt is. En dat zit er aan te komen.

Als kind wilde ik chirurg worden. Tot ik een aangeboren rugafwijking bleek te hebben waarvoor ik op mijn veertiende meerdere malen ben geopereerd. In die periode heb ik een groot respect voor de zorgprofessional ontwikkelt en tegelijkertijd ontdekt dat dit vak niet voor mij was weggelegd. Het werd dus geen studie geneeskunde voor mij maar natuurkunde in Eindhoven.

Uiteindelijk kwam ik toch uit waar ik wilde zijn: in de innovatie in de zorg. In de 25 jaar dat ik me hiermee bij Philips bezighield, werd keer op keer duidelijk dat de kennis om tot oplossingen te komen, vaak bij verschillende actoren zit die elkaars taal niet spreken. Zelfs niet als die actoren verschillende specialisten zijn binnen één zorginstelling. De kunst is om die versnipperde kennis en gegevens bij elkaar te brengen. Dáár zitten de kansen om iets nieuws met impact te creëren.

In Amerika kreeg ik de leiding over Philips Home Monitoring, waar we via digitale thuiszorg bijna een miljoen mensen op afstand bewaakten. Daar heb ik veel geleerd over en van mevrouw Janssen. Een vrouw die midden in het leven staat. Die zich niet wil laten weerhouden van de dingen die haar leven de moeite waard maken door een beperking, of de angst om te vallen. En die zich, net als ik met mijn rug, geen patiënt wil voelen.

Nog altijd ben ik ervan overtuigd dat de dienstverlening rondom mevrouw Janssen en alle zorgverleners om haar heen verder verbeterd kan worden. En dat zijn we nu met smartQare aan het doen: zorgen dat mevrouw Janssen met een gerust hart de deur uit kan. Dat ze zich veilig en zeker voelt en zelfstandig kan blijven doen wat ze wil. Dat ze mee kan blijven doen, met een gerust gevoel voor haarzelf en voor haar kinderen.

Iedereen praat over ketenzorg, slechts weinigen nemen het initiatief. Wij in ieder geval wel. SmartQare is bezig met een innovatie die de cirkel van zorg rondom mevrouw Janssen sluit, die haar gezondheid continu monitort op basis van verschillende gegevens. Met als doel: kwaliteit van leven verbeteren. En met heel veel bijvangst, zoals betaalbaardere, efficiënte planbare zorg. Daarover later meer.

Onze benadering – van het team, onze partners en investeerders – komt vanuit het hart. We ontwikkelen iets unieks, en dat is voor alle betrokkenen een bijzondere reis. Toen smartQare op mijn pad kwam, was dit voor mij persoonlijk alsof de cirkel zich sloot. Ik heb nu het gevoel dat ik een droom kan realiseren, een droom die ik deel met veel (andere) mantelzorgers, zorgprofessionals, maar vooral met alle ‘mevrouwen Janssen’.

Meer weten? Blijf mevrouw Janssen volgen.