Kwaliteitsmanagementsysteem spil in medische markering

24 Augustus 2022

Het is niet zomaar een product dat we op de markt brengen

Souraya Verhaegen, QA/RA Manager

Souraya Verhaegen is onze QA/RA manager en verantwoordelijk voor de kwaliteitsbewaking en regelgeving van onze viQtor oplossing. Samen met onze gebruikers heeft zij de belangrijkste stem in onze organisatie, want als Souraya een idee afkeurt dan gaat het plan niet door. Zo belangrijk is het kwaliteitsmanagementsysteem in de ontwikkeling van een medische toepassing. Wij hebben net een intensief traject van medische certificering (CE) achter de rug, waarbij ons kwaliteitsmanagementsysteem tot in detail is bekeken en beoordeeld. En goed bevonden! Dankzij de regie van Souraya en de inspanningen van ons allemaal is onze viQtor medisch (CE) gemarkeerd. En dus: klaar voor de Europese markt. 

Souraya VerhaegenNa 22 jaar gewerkt te hebben als kwaliteitsmanager bij Philips, waarvan een groot deel bij Philips Healthcare, koos Souraya Verhaegen voor smartQare. Van een groot concern naar een kleine startup, hoe heb je dat ervaren? Souraya: “Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging en die heb ik bij smartQare absoluut gevonden. Bij een groot bedrijf zit je toch een beetje op je eigen eilandje binnen de organisatie. En bij smartQare pakken we alles gezamenlijk aan. Als er een probleem is, denkt iedereen mee en wil vanuit z’n eigen expertise een bijdrage leveren aan de oplossing. Die gedreven teamspirit heeft ons gebracht waar we nu zijn, een uniek product met een medische markering.”

Kwaliteit heilig

“Als kwaliteitsmanager ben ik een soort slijpsteen voor de ontwikkeling van onze toepassing. Dat vind ik een hele eer. Het is ook erg fijn dat er binnen de club zoveel waarde wordt gehecht aan kwaliteit. Startups staan erom bekend dat ze in hun ambitie en haast nog wel eens voor short cuts gaan. Daar is bij ons beslist geen sprake van. De kwaliteit van onze toepassing is echt heilig. Elke ontwikkeling wordt aan strenge kwaliteitscontroles onderworpen.”

Medisch product

“Dat maakt mijn positie als kwaliteitsbewaker ook zo bijzonder. Als nieuwe plannen niet voldoen aan onze protocollen, dan kunnen ze niet doorgaan. Of we moeten nieuwe protocollen opstellen en deze laten certificeren. Gezien het medische karakter van ons product gaat dat heel ver. We maken immers niet zomaar een product, onze viQtor gaat een belangrijke rol spelen in de zorg voor kwetsbare ouderen en patiënten. Om de werking ervan te garanderen moet je een kwaliteitssysteem inrichten waarin je elk facet in de ontwikkeling documenteert. Je kunt zelfs niet veranderen van leverancier zonder dat vast te leggen en te controleren of het product en de leverancier voldoen aan de Europese regelgeving.”

24-uurs monitoring van patiënten

Door de medische markering is de data uit onze 24-uurs monitoring oplossing nu direct bruikbaar in de zorg. Continue metingen van hartslag, zuurstofsaturatie, huidtemperatuur, beweging, valdetectie en locatiebepaling kunnen dan worden gebruikt voor diagnose bepaling, trendanalyse en incidentmelding op afstand. De combinatie van medisch hulpmiddel, portaal en app maakt viQtor uiterst geschikt om patiënten die thuis revalideren en kwetsbare ouderen die zelfstandig wonen, online te volgen. Daarmee kan de zorg rondom patiënten en cliënten efficiënter en doelmatiger worden georganiseerd.

Maak een afspraak voor een demonstratie

Wilt u meer weten over viQtor, onze oplossing voor 24-uurs monitoring? Maak een afspraak voor een demonstratie en ontdek wat viQtor voor u kan betekenen.