Studentenbaan bij smartQare: ontwikkelen van viQtor én van jezelf!

30 Januari 2023

“De research die ik deed sloot perfect aan bij mijn studie”

Simone de Jonge, student Mechanical Engineering


Ons team is voortdurend bezig om de medische technologie achter viQtor verder te verfijnen en door te ontwikkelen. Daarbij krijgen we ook ondersteuning van studenten. Zo kon Frank Boon, Head of Research, het afgelopen jaar rekenen op Simone de Jonge, student aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Zij deed de research voor een nieuwe meting binnen onze 24/7 monitoring oplossing.

Simone behaalde een bachelor in biomedische technologie aan de TU/e, een studie die gericht is op ontwikkelen van medisch-technische oplossingen voor de gezondheidszorg. Daarna koos ze voor een master in werktuigbouwkunde. “Er zijn veel werkomgevingen waar werktuigbouwkunde te maken heeft met medische toepassingen. Het is een enorm boeiend en veelzijdig vakgebied. Toen ik in 2021 startte met mijn master ben ik daarnaast bij smartQare gaan werken. Voor mij was dat de ideale bijbaan: het werk sloot perfect aan bij mijn studie. Bovendien is het bedrijf super flexibel in wanneer en hoeveel je werkt.”

Literatuuronderzoek

Simone werkte onder leiding van Frank Boon aan de research en development van een nieuwe functie van viQtor: het meten van de ademhalingsfrequentie. “Ik heb veel literatuuronderzoek gedaan naar de ademhaling en hoe je zoiets met een wearable device kunt meten,” vertelt Simone. “Ademhaling wordt in de regel uit een ECG gehaald, maar wij onderzoeken de mogelijkheid om dat te doen via de PPG sensortechnologie die al in het apparaatje aanwezig is. Het monitoren van de ademhaling is voor alle dragers van belang en er zijn veel ziektebeelden die de ademhaling kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan mensen met COPD of slaapapneu. Wanneer viQtor straks een abnormale ademhaling detecteert, wordt er direct een seintje gegeven en kan er ingegrepen worden.”

Valideren en certificeren

In de roadmap voor ontwikkeling die smartQare uitgestippeld heeft, staat het toevoegen van de functie ademhalingsfrequentie (RR) als een van de eerste doelen. Simone: “Nu we er met een grotere groep aan werken, gaat het snel. We zien al goede resultaten en gaan nu aan de slag om die te valideren, zodat we echt kunnen aantonen dat het klopt wat we meten. Naar verwachting kan deze functie in de loop van 2023 worden toegevoegd en gecertificeerd.”

Drive om aan de slag te gaan

Na ruim een jaar neemt Simone nu weer afscheid van smartQare: “Over twee weken ga ik stagelopen en begin ik met afstuderen. Dat biedt even geen ruimte voor werk ernaast. Werken bij smartQare was voor mij een fijne ervaring. Ik heb veel vrijheid gekregen om dingen te doen en te researchen. En ook had ik fijne, leuke collega’s. Elke ochtend begonnen we de dag met een stand-up meeting. Je hoort dan wat er die dag moet gebeuren en krijgt een update over hoe ver iedereen al is. Dat geeft echt een drive om aan de slag te gaan. Het afgelopen jaar was voor mij heel waardevol, ik kijk er met veel plezier op terug.”

Maak een afspraak voor een demonstratie

Wilt u meer weten over viQtor, onze oplossing voor 24-uurs monitoring? Maak een afspraak voor een demonstratie en ontdek wat viQtor voor u kan betekenen.