Slimme pleisters & viQtor

Slimme pleisters kunnen vitale functies meten. Ze hebben vele voordelen, zowel voor patiënten als voor zorgprofessionals. Er zijn verschillende soorten slimme pleisters met elk hun eigen functies. Hoewel je viQtor niet op de huid plakt, lijkt het systeem in veel opzichten wel op zo’n slimme pleister.

Wat is een slimme pleister?

Slimme pleisters zijn draagbare, draadloze systemen die je op de huid aanbrengt om een of meerdere vitale functies te meten. Deze pleisters zijn vaak gekoppeld aan een platform, webportaal en/of app. Daarin is de gemeten informatie beschikbaar voor de betrokken zorgverleners en soms ook voor de patiënt.

Wat kunnen slimme pleisters meten?

In de pleisters zijn sensoren opgenomen die informatie verzamelen over de vitale functies van zorggebruikers (patiënten). Denk daarbij aan de hartslag, het hartritme (ECG), de temperatuur, de ademhalingsfrequentie en/of het zuurstofgehalte in het bloed. Maar bijvoorbeeld ook aan fysieke activiteit of valdetectie.
Er bestaan meerdere typen pleisters die onderling in functie kunnen verschillen. De meeste slimme pleisters meten 1 tot 3 verschillende functies.

Waarom zijn slimme pleisters nuttig?

Het verzamelen van meetwaarden van de vitale functies gebeurt tijdens een opname in het ziekenhuis protocollair op meerdere momenten per dag met diverse apparatuur met bedrading. Tussen die meetmomenten door kunnen vitale functies verslechteren – dat wordt dan niet gezien. Draadloze monitoringsystemen zoals slimme pleisters kunnen dit probleem oplossen. Deze systemen hebben vele voordelen:

  • Vitale functies worden continu gemeten waardoor een patiënt niet onnodig wordt belast met metingen op een dag (of in de nacht). Ze zijn dus patiëntvriendelijker.
  • Is er een besmettingsrisico, dan kan het contact tussen zorgverleners en patiënten zoveel mogelijk worden beperkt.
  • Omdat je minder gebruikmaakt van apparatuur met veel bedrading wordt de patiënt mobieler. Dat kan de conditie en dus het herstel van de patiënt bespoedigen.
  • Het bespaart kostbare tijd van zorgprofessionals. Wanneer zij minder frequent metingen aan het bed hoeven te doen, kunnen zij hun tijd besteden aan andere belangrijke zorgtaken.
  • Slimme pleisters kunnen ook thuis worden gebruikt. Daardoor kunnen patiënten eerder naar huis en komt er een ziekenhuisbed vrij. Thuis herstellen is voor patiënten veel aangenamer. En ze hebben de zekerheid dat eventuele achteruitgang nog steeds, maar dan op afstand, kan worden geconstateerd.

Is viQtor ook een slimme pleister?

viQtor wordt niet op de huid geplakt maar met een armband tegen de huid aan gedragen. Wij noemen het daarom geen pleister. viQtor werkt wel met hetzelfde type sensoren als slimme pleisters. Die verzamelen de meetwaarden van vitale functies. Deze meetwaarden worden continu (iedere 5 minuten en bij een alert iedere minuut) en rechtstreeks naar het online platform verzonden. viQtor combineert 5 verschillende meetwaarden in één apparaatje.
Uniek is dat viQtor gebruikmaakt van het Internet of Things netwerk. Dat betekent dat er geen andere gateway of device (zoals telefoon of tablet) nodig is voor het verzenden van de data. Hierdoor kunnen we de veiligheid van de verstuurde data beter controleren.

Waarom kiest smartQare voor een oplossing met een armband?

Slimme pleisters hebben naast veel voordelen ook wat nadelen. smartQare heeft met de ontwikkeling van viQtor een aantal van die nadelen kunnen oplossen:

  1. Pleisters kunnen ongemerkt loslaten van de huid, waardoor de meetwaarden minder betrouwbaar of minder nauwkeurig kunnen worden.
  2. Veel patiënten hebben een meer kwetsbare huid die overgevoelig kan zijn voor de lijm van slimme pleisters. Ook kan bij het verwijderen van de pleister de (dunnere) huid beschadigen.
  3. Het draagcomfort is voor de drager enorm belangrijk. viQtor heeft daarom diverse typen armbanden beschikbaar, waarmee we het comfort zo goed mogelijk maken. Zo kan viQtor bijvoorbeeld zonder problemen worden gebruikt op een meer behaarde huid.
  4. viQtor is spatwaterdicht en kan dus gedragen worden tijdens het douchen. Zo kunnen we een eventuele val tijdens het douchen detecteren.
  5. Slimme pleisters hebben een beperkte houdbaarheid en worden daarna weggegooid. viQtor heeft een oplaadbare batterij die ca. 5 dagen meegaat. Na het opladen is de batterij opnieuw inzetbaar. Wij noemen viQtor daarom durable in plaats van disposable. Dat maakt viQtor een duurzame oplossing.
  6. Wanneer het voor de nauwkeurigheid van de metingen relevant is op welke plek de sensoren worden aangebracht, dan is zorgvuldig aanbrengen van de pleisters van belang. Meestal is daar in die gevallen professionele ondersteuning bij nodig.
    smartQare heeft viQtor zo ontworpen dat het aanbrengen op de bovenarm zeer eenvoudig is en meestal zonder of met minimale ondersteuning (bijvoorbeeld van mantelzorger) kan worden gedaan.

Heeft viQtor dan geen nadelen?

Natuurlijk blijven er ook bij viQtor wel nadelen bestaan. Bijvoorbeeld:

  1. viQtor moet minimaal iedere 5 dagen worden opgeladen. Wij raden aan om dit elke dag een half uurtje te doen, bijvoorbeeld wanneer de mantelzorg of thuiszorg aanwezig is. Na het opladen breng je viQtor opnieuw op de arm aan.
  2. Als de armband te los zit, kan hij verschuiven of afzakken. Dit kan ook gebeuren tijdens het aan- of uitkleden. viQtor heeft daarom draagdetectie: in het platform is zichtbaar of viQtor (goed) wordt gedragen. Is dat niet het geval? Dan wordt er contact opgenomen met de drager of de zorgverlener.
  3. Soms kan het apparaatje irritatie van de huid veroorzaken. Door steeds van arm te wisselen kan dit probleem verholpen of verkleind worden.
  4. Bij strakke kleding of korte mouwen is viQtor zichtbaar.

viQtor blijft in ontwikkeling. Wij verwachten dat toekomstige versies van viQtor nóg meer functies zullen hebben en een nóg betere batterij. Ook zullen het apparaatje en de armband steeds kleiner, lichter en nóg beter draagbaar worden.

Conclusie

Kortom, draagbare draadloze monitoringsapparaten zoals slimme pleisters en viQtor kunnen veel voordelen hebben voor patiënten en zorgverleners. Gelukkig worden deze voordelen steeds duidelijker en ook meer bekend bij zorgprofessionals. En de nadelen? Die kunnen met doorontwikkeling van deze slimme technologie steeds beter worden opgelost!

Lees ook: Maak kennis met viQtor 

Maak een afspraak voor een demonstratie

Wilt u meer weten over viQtor, onze oplossing voor 24/7 monitoring? Maak een afspraak voor een demonstratie en ontdek wat viQtor voor u kan betekenen.

Literatuur

Reliability of wireless monitoring using a wearable patch sensor in high-risk surgical patients at a step-down unit in the Netherlands: a clinical validation study. Breterler, Martine, van Loon, Kim, Heenen, PHLuke, Dohmen, Daan AJ, Kalkman, Cor, J, Blokhuis, Taco J.

Two proximal Skin Electrodes - a respiration rate body sensor. Roman Trobec, Aleksandra Rashkovsak, Sensors 2012, 12(10), 13813-13828; https://doi.org/10.3390/s121013813
Received: 20 August 2012 / Revised: 27 September 2012 / Accepted: 29 September 2012 / Published: 15 October 2012

Short-Term Wearable Sensors for In-Hospital Medical and Surgical Patients: Mixed Methods Analysis of Patient Perspectives

Wireless and continuous monitoring of vital signs in patients at the general ward Mariska Weenk a, *, Mats Koeneman b , Tom H. van de Belt b , Lucien J.L.P.G. Engelen b , Harry van Goor a , Sebastian J.H. Bredie b,