24/7 monitoring van activiteiten

Met viQtor, onze 24-uurs monitoring oplossing, brengen we ook het beweeggedrag van de drager nauwkeurig in beeld. Dit doen we met een combinatie van ingebouwde meters: een 3-assige accelerometer, een gyroscoop en een barometer. Samen geven die veel informatie over het beweeggedrag van de drager.

Bij veranderingen in het activiteitenpatroon geeft viQtor een melding. Er kunnen dan tijdig maatregelen worden genomen.

  • Bewegen verlaagt het risico op chronische ziekten, botbreuken en dementie
  • Het monitoren van activiteiten kan helpen bij behandeling, preventie en het behouden van vitaliteit
  • viQtor registreert de mate van activiteit én opvallende veranderingen in het dagelijks leefpatroon
  • Elke minuut wordt een meting uitgevoerd, elke 5 minuten worden de gegevens rechtstreeks verzonden naar ons platform

Over viQtor

smartQare heeft viQtor ontwikkeld, een unieke multisensor oplossing voor 24-uursmonitoring en diagnostiek op afstand van risicogroepen. Een relevant en betaalbaar hulpmiddel dat mensen centraal stelt én zorgprofessionals helpt het zorgproces rondom patiënten doelmatig en efficiënt te organiseren.

viQtor, onze oplossing voor 24-uurs monitoring van:

Waarom meten we activiteiten?

Bewegen is gezond voor alle leeftijdsgroepen. Voldoende bewegen verbetert het uithoudingsvermogen en zorgt voor meer spierkracht. Bij volwassenen en ouderen verlaagt bewegen het risico op chronische ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptomen.

Bij ouderen heeft bewegen nog meer voordelen: het verkleint de kans op botbreuken en verbetert de spierkracht en de loopsnelheid. Verder kan veel bewegen zorgen voor een lager risico op borst- en darmkanker en vroegtijdig overlijden. Ook het risico op lichamelijke beperkingen, cognitieve achteruitgang en dementie kan kleiner worden als je veel beweegt.

Door beweeggedrag te meten, kun je op individuele basis vaststellen welke ondersteuning iemand daadwerkelijk nodig heeft in zijn of haar situatie. Ook binnen de behandeling en preventie van bepaalde ziektebeelden én daarmee het behouden van de vitaliteit speelt activiteitenmonitoring een steeds belangrijkere rol.

viQtor geeft inzicht in het leefpatroon en volgt het beweeggedrag van alleenwonende mensen met bijvoorbeeld COPD, hartfalen of long COVID. Mantelzorgers, zorgmedewerkers en casemanagers kunnen hiermee veranderingen in het activiteitenpatroon ontdekken. Bijvoorbeeld als de drager van viQtor ’s nachts gaat dwalen of overdag juist te weinig activiteit vertoont.

Activiteiten monitoring via viQtor

viQtor, onze 24-uurs monitoring oplossing, wordt op de bovenarm gedragen. viQtor registreert alle activiteiten. Zijn er opvallende veranderingen in het dagelijks leefpatroon, dan volgt er een melding. Veranderingen in het activiteitenpatroon kunnen namelijk aanwijzingen zijn van risicovolle achteruitgang. Dankzij de melding kunnen er op tijd maatregelen genomen worden.
viQtor meet ook andere vitale waarden, zoals de hartslag . Combinatie van deze gegevens geeft waardevolle inzichten. Zo kan een te hoge hartslag geverifieerd worden door naar de activiteit van de drager te kijken. Is de hartslag bijvoorbeeld voor een langere tijd hoog maar wordt er ook veel activiteit gemeten, dan is er waarschijnlijk niets aan de hand. Maar een hoge hartslag bij nauwelijks activiteit kan een signaal zijn dat er iets mis is. viQtor geeft dan een alert. Vervolgens kan contact gezocht worden met de drager en kan erger leed worden voorkomen.

Activiteiten op afstand monitoren

viQtor voert elke minuut een meting uit. Elke 5 minuten worden de nieuwe gegevens rechtstreeks via het veilige NB-IoT/LTE Cat M1 netwerk van Vodafone verzonden naar ons platform in de cloud. Op dit platform worden de metingen geanalyseerd en vervolgens veilig en gepseudonimiseerd opgeslagen. Het platform is gekoppeld aan een online dashboard en een app. Daar kunnen zorgprofessionals en mantelzorgers de informatie raadplegen.

Lees ook