24/7 monitoring van hartslag

Met viQtor, onze 24-uurs monitoring oplossing, meten we onder andere de hartslag. Dit doen we met optische sensoren in een wearable voor de bovenarm. Daarmee kan de hartslag op afstand worden uitgelezen. De meting gaat automatisch en is volledig pijnloos.

Wanneer de hartslag toeneemt, afneemt of juist constant hoog of laag is, geeft viQtor een melding. Door direct de juiste actie te ondernemen kan schade aan het lichaam worden voorkomen.

  • Een hartslag tussen 60 en 100 slagen per minuut is normaal voor een volwassene in rust
  • De hartslag varieert met de mate van beweging: van laag ( minder dan 60) tijdens de slaap tot hoog (boven 180) bij sport
  • viQtor meet hartslag via de pulsslag (PR) met photo plethysmografie (PPG)
  • viQtor meet ook het activiteitenniveau. De combinatie van hartslag en activiteit kan bepalen of een alert of actie wenselijk is
  • Elke minuut wordt een meting uitgevoerd, elke 5 minuten worden de waarden rechtstreeks verzonden naar ons platform

Over viQtor

smartQare heeft viQtor ontwikkeld, een unieke multisensor oplossing voor 24-uursmonitoring en diagnostiek op afstand van risicogroepen. Een relevant en betaalbaar hulpmiddel dat mensen centraal stelt én zorgprofessionals helpt het zorgproces rondom patiënten doelmatig en efficiënt te organiseren.

viQtor, onze oplossing voor 24-uurs monitoring van:

Waarom meten we de hartslag?

De hartslag is het aantal keer dat het hart klopt per minuut. Bij elke klop wordt er een hoeveelheid bloed vanuit het hart de aorta en de longslagader ingepompt. Dit heeft een golfbeweging tot gevolg die tot verderop in de vaten te voelen is. Via de aorta komt het bloed in volgende slagaders terecht. Op plekken waar deze slagaders relatief dicht onder de huid liggen, is deze golf te voelen. Een van deze plekken is de pols, maar de hartslag is ook te voelen in de liezen, in de knieholte, op de voet, in de hals en op de slapen bijvoorbeeld.
De polsslag is het aantal keer per minuut dat er zo'n golf in de pols te voelen is. De polsslag wordt beïnvloed door het pompvermogen van de slagaders en aders. De polsslag is dus niet exact hetzelfde als de hartslag. Maar bij de meeste mensen komen de metingen overeen en vaak worden deze termen door elkaar gebruikt.

Hoge hartslag en tachycardie

Voor een volwassene in rust ligt de hartslag tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Een hogere hartslag is niet altijd erg. De hartslag verschilt per persoon en per moment.

Bij inspanning heeft het lichaam meer zuurstof nodig en dus gaat het hart sneller kloppen. Tijdens het sporten kan de hartslag oplopen tot 180 of meer slagen per minuut. De hartslag bij inspanning verschilt ook per persoon. Belangrijk is dat de hartslag niet te snel oploopt en bij rust weer geleidelijk daalt.
Bij een heel hoge hartslag heeft het hart niet genoeg tijd om zich helemaal te vullen met bloed. Het pompt dan minder bloed dan normaal weg per hartslag. Daardoor kunnen er klachten ontstaan zoals duizeligheid, hartkloppingen, niet kunnen inspannen of flauwvallen.

In rust kan de hartslag ook boven de 100 slagen per minuut komen, bijvoorbeeld door koorts, angst, stress, boosheid of opwinding. Een hoge hartslag kan ook worden veroorzaakt door alcohol, drugs, roken of medicatie.

Is de hartslag in rust (langdurig) boven de 100 slagen per minuut, dan spreken we van tachycardie. Een constant hoge hartslag in rust kan wijzen op een hartritmestoornis.

Lage hartslag en bradycardie

Voor een volwassene in rust ligt de hartslag tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Een lagere hartslag is niet altijd erg. Soms is de hartslag van nature lager of heeft het hart zich aangepast door veel sporten. Zo verschilt de hartslag per persoon en per moment.

Tijdens de slaap is de hartslag het laagst. Die kan dan teruglopen naar minder dan 50 slagen per minuut. Dit komt doordat de organen en spieren dan weinig zuurstof verbruiken.
Door sporten wordt het hart gespierder en kan het krachtiger pompen. Het hart werkt dan efficiënter en hoeft dus minder vaak te pompen. Bij sporters met een goede conditie komt een hartslag onder de 60 vaak voor; dit wordt ook wel ‘sportershart’ genoemd.

Een lage hartslag is meestal niet gevaarlijk. Een langdurig lage hartslag (minder dan 50 slagen per minuut) wordt bradycardie genoemd. De meeste mensen met een lage hartslag hebben geen klachten. Als het niet meer lukt om voldoende bloed rond te pompen, krijgen de hersenen te weinig bloed en zuurstof en kunnen klachten ontstaan zoals vermoeidheid, duizeligheid, flauwvallen, concentratie- of geheugenproblemen.

Medische oorzaken voor een lage hartslag kunnen zijn:

  • Een trage schildklier
  • Medicijnen die de hartslag verlagen, zoals bètablokkers
  • Problemen met de elektrische prikkeling van het hart (de sinusknoop of AV-knoop werkt niet goed)
  • Een hartaandoening, zoals een ontsteking van het hart, hartinfarct of hartklepaandoening
  • Een complicatie na een ingreep aan het hart

Onregelmatige hartslag

De hartslag past zich aan in rust en bij inspanning. Is deze aanpassing afwijkend, dan is er sprake van een onregelmatige hartslag en mogelijk een hartritmestoornis.

Er zijn verschillende factoren die kunnen zorgen voor een onregelmatige hartslag, zoals:

  • Leeftijd: op oudere leeftijd komen hartritmestoornissen vaker voor
  • Erfelijkheid: hartritmestoornissen komen binnen families vaker voor dan bij andere
  • Hartziekten: sommige hartziekten kunnen een onregelmatige hartslag veroorzaken, zoals hartfalen of hartklepafwijkingen
  • Andere ziekten: bijvoorbeeld een te snel werkende schildklier kan zorgen voor een onregelmatige hartslag
  • Medicijn- of drugsgebruik: bepaalde medicijnen en drugs kunnen zorgen voor een afwijkend hartritme

Als het hartritme onregelmatig is, kan het zijn dat het hart te weinig bloed door het lichaam pompt. De organen krijgen dan te weinig zuurstof. Hierdoor kunt u duizelig of kortademig worden.

Hartslag meting via viQtor

viQtor, onze 24-uurs monitoring oplossing, wordt op de bovenarm gedragen. viQtor meet de vitale waarden met optische sensoren. De hartslag (PR) wordt 24 uur per dag gemeten op basis van photo plethysmografie (PPG) , een techniek die gebruik maakt van de absorptie van licht. Hiervoor wordt licht van twee verschillende golflengtes gebruikt: rood (660nm) en infrarood (940nm). Het licht wordt door LED uitgezonden in de bovenarm. Een deel van het licht wordt geabsorbeerd, een deel weerkaatst op het vatenstelsel en wordt dan weer opgevangen door een fotodiode sensor. Met slimme algoritmes wordt vervolgens de hartslag berekend.
viQtor meet ook het activiteitenniveau . Op het viQtor platform worden de gemeten hartslagwaarden gerelateerd aan het activiteitenniveau. Een normale stijging van de hartslag bij een stijging van het activiteitenniveau leidt daardoor niet tot alerts of (onterechte) actie.

Hartslag op afstand monitoren

viQtor voert elke minuut een meting uit. Elke 5 minuten worden de saturatiewaarden rechtstreeks via het veilige NB-IoT/LTE Cat M1 netwerk van Vodafone verzonden naar ons platform in de cloud. Op dit platform worden de metingen geanalyseerd en vervolgens veilig en gepseudonimiseerd opgeslagen. Het platform is gekoppeld aan een online dashboard en een app. Daar kunnen zorgprofessionals en mantelzorgers de informatie raadplegen.

Lees ook