24/7 monitoring van huidtemperatuur

Met viQtor, onze 24-uurs monitoring oplossing, meten we onder andere de huidtemperatuur. Dit doen we met een temperatuursensor in onze wearable voor de bovenarm. Daarmee kan de huidtemperatuur op afstand worden uitgelezen. De meting gaat automatisch en is volledig pijnloos.

Wanneer de huidtemperatuur toeneemt of afneemt of juist constant hoog of laag is, geeft viQtor een melding. Door direct de juiste actie te ondernemen kan schade aan het lichaam worden voorkomen.

  • De normale temperatuur van de menselijke huid op de romp van het lichaam varieert tussen 33,5 en 36,9 ° C
  • Elk lichaamsdeel heeft een andere huidtemperatuur. Daarnaast zijn diverse factoren van invloed op de huidtemperatuur
  • viQtor meet ook andere vitale waarden en het activiteitenniveau. De combinatie van huidtemperatuur en andere metingen geeft waardevolle informatie over het welzijn van de drager
  • Elke minuut wordt een meting uitgevoerd, elke 5 minuten worden de waarden rechtstreeks verzonden naar ons platform

Over viQtor

smartQare heeft viQtor ontwikkeld, een unieke multisensor oplossing voor 24-uursmonitoring en diagnostiek op afstand van risicogroepen. Een relevant en betaalbaar hulpmiddel dat mensen centraal stelt én zorgprofessionals helpt het zorgproces rondom patiënten doelmatig en efficiënt te organiseren.

viQtor, onze oplossing voor 24-uurs monitoring van:

Waarom meten we de huidtemperatuur?

Onze lichaamstemperatuur moet binnen een bescheiden marge blijven en mag maar licht boven of onder de normale temperatuur van 37°C uitkomen. Lichaamstemperaturen boven 40,5 graden en onder 33,5 graden kunnen voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen.

Er zijn twee soorten lichaamstemperaturen: de core temperatuur (in het binnenste van je lichaam) en de huidtemperatuur.

Core temperatuur

De core temperatuur (ook wel kerntemperatuur genoemd) is de temperatuur in de borstholte, de buik en het hoofd: de plekken waar de vitale organen zich bevinden. De core temperatuur wordt aangestuurd door de hersenen. De core kan warmte opnemen of juist afgeven door de huid.
Als de core temperatuur te hoog is, worden bloedvaten in de huid wijder en kan het lichaam warmte afgeven. Wordt de temperatuur te laag, dan zullen de bloedvaten juist vernauwen om geen warmte meer door te laten.

Huidtemperatuur

De huidtemperatuur is de temperatuur van de huid, het onderhuids weefsel en spieren. De normale temperatuur van de menselijke huid op de romp van het lichaam varieert tussen 33,5 en 36,9 ° C. Elk lichaamsdeel heeft een andere lichaamstemperatuur.

Er zijn verschillende factoren die de huidtemperatuur kunnen beïnvloeden:

  • De temperatuur van de omgeving
  • Nabijheid van oppervlakkige aderen
  • De plek van de meting
  • Meting in rust of tijdens activiteit

Hoewel het geen duidelijke indicator is voor de interne lichaamstemperatuur, is (verandering van) de huidtemperatuur wel een mogelijk signaal voor koorts, infectie of ziekte. De huidtemperatuur geeft, in combinatie met andere vitale waarden of na bijvoorbeeld een gedetecteerde val, waardevolle informatie over het welzijn van de drager.

Huidtemperatuur meting via viQtor

viQtor, onze 24-uurs monitoring oplossing, wordt op de bovenarm gedragen. viQtor meet de vitale waarden met optische sensoren. De huidtemperatuur wordt 24 uur per dag gemeten met een temperatuur sensor.

viQtor meet ook het activiteitenniveau . Op het viQtor platform wordt de gemeten temperatuur gerelateerd aan bijvoorbeeld de hartslag en het activiteitenniveau. Alle gegevens samen geven een goed beeld van het welzijn van de drager.

Huidtemperatuur op afstand monitoren

viQtor voert elke minuut een meting uit. Elke 5 minuten worden de nieuw gemeten waarden rechtstreeks via het veilige NB-IoT/LTE Cat M1 netwerk van Vodafone verzonden naar ons platform in de cloud. Op dit platform worden de metingen geanalyseerd en vervolgens veilig en gepseudonimiseerd opgeslagen. Het platform is gekoppeld aan een online dashboard en een app. Daar kunnen zorgprofessionals en mantelzorgers de informatie raadplegen.

Lees ook